فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 67 (مهر1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/09
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سمانه فهمیده، رضا پورحسین*، مسعود غلام علی لواسانی صفحات 303-309
    زمینه
    سلامت روان، پیش بینی کننده ی امید به زندگی و (از) شاخص های پیشرفت زندگی است. مسئله پژوهش این است، که آیا فرد دارای من تحول یافته تر از سلامت روان بهتری برخوردار است؟ آیا استحکام من تاثیری بر رابطه سلامت روان و تحول من دارد؟
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی نقش واسطه ای استحکام من در رابطه ی بین سلامت روان و تحول من در دانشجویان ساکن خوابگاه انجام شد.
    روش
    این پژوهش یک مطالعه استنباطی است. در این تحقیق 112 دانشجوی ساکن خوابگاه های دانشگاه تهران با روش خوشه ایچند مرحله انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه سلامت روان Self-Reporting Questionanair)SRQ20، پرسشنامه خودارزیابی سازمان بهداشت جهانی، 1994)، WUscT (پرسشنامه تکمیل جملات دانشگاه واشنگتن، Washingtea University sentence complication Test، 1981) و پرسشنامه استحکام من (ESS، Ego Strength Scale، بشارت، 1386) به دست آمد.
    یافته ها
    با استفاده از روش تحلیل مسیر در نرم افزار Amos مشاهده شد که استحکام من، در رابطه ی تحول من و سلامت روان اثرگذار است (شدت و جهت این رابطه را تحت تاثیر قرار می دهد.) همچنین بین استحکام من و سلامت روان همبستگی مثبت معنادار و بین تحول من و استحکام من عدم همبستگی مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    این بدان معنی است که افرادی که دارای تحول من بالاتری هستند در صورتی که من مستحکمی داشته باشند، یقینا از سلامت روان بالایی برخوردارند.
    کلیدواژگان: سلامت روان، استحکام من، تحول من
  • محمدعلی بشارت*، مرجان حسینی زاده، اصغر آقامحمدی صفحات 311-321
    زمینه
    بیماری نقص ایمنی اولیه یک بیماری ژنتیک نادر است که جزء بیماری های مزمن جسمی محسوب می شود و اثرات منفی بر والدین و سایر اعضای خانوادم می گذارد. مساله پژوهش این است که بعضی از والدین به سختی می توانند با این شرایط پر استرس سازگار شوند، در حالی که بعضی دیگر قدرت سازگاری بیشتری دارند.
    هدف
    هدف این پژوهش بررسی نقش بعضی از ویژگی های عاطفی و شناختی والدین دارای کودکان مبتلا به نقص ایمنی اولیه در پیش بینی میزان سازگاری آنها با بیماری فرزندشان بود.
    روش
    طرح پژوهش حاضر همبستگی بود و تعداد 111 نفر (68 مادر، 43 پدر) که فرزندشان به یکی از انواع بیماری های نقص ایمنی اولیه مبتلا بود، در این پژوهش شرکت کردند. شرکت کنندگان مقیاس سازگاری با بیماریAIS)؛ 1380)، فهرست عواطف مثبت و منفیPANAS)؛ 1988) و پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان CERQ)؛ 2006) را تکمیل کردند.
    یافته ها
    راهبردهای انطباقی و غیرانطباقی تنظیم شناختی هیجان و عواطف منفی به صورت معنادار (0/05>p) تغییرات مربوط به سازگاری والدین با اختلال نقص ایمنی اولیه کودکان را پیش بینی می کنند. بین عواطف مثبت با سازگاری این والدین رابطه معنادار تایید نشد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که ویژگی های شناختی نقشی تعیین کننده بر سازگاری والدین با بیماری فرزندان دارد.
    کلیدواژگان: عاطفه، شناخت، تنظیم هیجان، اختلال نقص ایمنی اولیه، سازگاری
  • نرگس عرب خزائلی*، محمد حاتمی، حمیدرضا حسن آبادی صفحات 323-328
    زمینه
    تحقیقات نشان می دهد افراد دارای ضایعه نخاعی با تغییرات  و چالش های زیادی در همه جنبه های زندگی رو به رو می شوند. مساله پژوهش این است که آیا از طریق مداخلات آموزشی می توان بر پریشانی روان شناختی و استرس این افراد اثرگذاشت؟
    هدف
    هدف از این پژوهش اجرای برنامه آموزشی هفت جلسه آی مقابله کارآمد (cet) بود.
    روش
    این مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون روی افراد مبتلا به ضایعه نخاعی انجام شد. 32 نفر به طور تصادفی در دو گروه 16 نفره آزمایشی و کنترل قرار گرفتند. آموزش مقابله کارآمد طی 7 جلسه به گروه آزمایش آموزش داده شد. برای بررسی نتایج از پرسشنامه ترجیح اعمال مقابله ای (,COPE1989) و پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی,WHOQOL-BREF) 1996) استفاده شد. برای تحلیل داده ها نیز از نرم افزار 21spss- و آزمون تحلیل واریانس آمیخته استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد در پس آزمون گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل در راهبرد کنارآمدن مسئله مدار و هیجان مدار و کیفیت زندگی تفاوت معنی داری را وجود نداشت ولی در راهبرد کنارآمدن اجتنابی کاهش معنی داری دیده شد.
    نتیجه گیری
    بدین معنا که افرادی که در برنامه آموزشی (cet) شرکت کردند در راهبردهای کنارآمدن وضعیت بهتری پیدا کردند.
    کلیدواژگان: آموزش مقابله کارآمد، ضایعه نخاعی، راهبردهای کنارآمدن، کیفیت زندگی
  • سارا کشاورزمقدم، رضا رستمی*، نیما قربانی، عباس رحیمی نژاد، علی واشقانی فراهانی صفحات 329-335
    زمینه
    تغییرپذیری ضربان قلب (HRV) شاخصی مهم از سلامت قلبی-عروقی و ظرفیت تنظیم هیجان است. مطابق با مطالعات مرتبط باختلالات شخصیت، گروه B دچار بیشترین برهم ریختگی هیجانی می باشند (ویلبرگ، 2009).
    هدف
    هدف از این تحقیق بررسی ارتباط 6 مولفه فرکانس HRV و اختلالات شخصیت تحت تاثیر القاء هیجان بود.
    روش
    جامعه آماری مراجعین زن و مرد کلینیک روانشناسی بینش در دامنه سنی 20 تا 40 سال بودند که تعداد 62 نفر به صورت هدفمند گزینش شدند. روش تحقیق از نوع شبه آزمایشی بود. ابزارهای مورد استفاده شامل؛ دستگاه Procomp HRVBiofeedback (2012) ، مصاحبه SWAP-200 (2007) و فیلم های القاء هیجان (شیقر، 2010) بود. با توجه به اعمال اندازه گیری های مکرر طی چهار مرحله، روش تحلیل واریانس طرح اندازه گیری مکرر با سطح معنی داری P<0.05 استفاده شد.
    یافته ها
    بیشترین تعداد تغییرات مولفه های فرکانس به ترتیب در مبتلایان به اختلال شخصیت B، سپس C و A رخ داد. بدکارکردی HRV در مبتلایان به اختلالات شخصیت B که دارای بالاترین سطح از بدتنطیمی هیجان می باشند بیش از سایر گروه ها است.
    نتیجه گیری
    تنظیم هیجان به عنوان فاکتور روانشناختی بر سلامت قلبی-عروقی تاثیر گذار است.
    کلیدواژگان: تغییر پذیری ضربان قلب، القاء هیجان، اختلال شخصیت
  • سعید پورنقاش تهرانی*، زهرا قلندر زاده صفحات 337-344
    زمینه
    تجربه خشونت خانوادگی در کودکی بر سلامت روان و عملکرد اجتماعی، اختلال شخصیت مرزی و سوء مصرف الکل در بزرگسالی تاثیر دارد.
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط میان خشونت های جسمانی و روانی با سوء مصرف الکل و اختلال شخصیت مرزی و بررسی اثرات نوع تجربه خشونت در دوران کودکی بر سلامت روان است.
    روش
    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. آزمودنی ها شامل 220 نفر از زنان و مردان (110 مرد و 110 زن) خشونت دیده استان تهران بودند. سلامت روان آنها توسط پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ (GHQ-28)(1972) و تجربه خشونت با استفاده از پرسشنامه خشونت خانوادگی پورنقاش تهرانی (1383) سنجیده شد. همچنین از پرسشنامه اختلال شخصیت مرزی(MSI-BPD) 2003)) و پرسشنامه اختلال سوء مصرف الکل (AUDIT)  (1989)استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار(SPSS-20)  واز طریق روش مقایسه میانگین ها، آزمون t مستقل و تحلیل واریانس یک راهه (ANOVA) تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد تجربه خشونت در کودکی باعث افزایش مولفه های اضطراب، اختلال در عملکرد اجتماعی، افسردگی و کاهش سلامت روان با سطح معناداری 01/0P< می شود. نتایج حاکی از ارتباط معنادار در سطح 05/0P< میان اختلال شخصیت مرزی و سوء مصرف الکل با انواع خشونت بود
    نتیجه گیری
    به این معنا که تجربه خشونت خانوادگی بیشتر با کاهش سلامت روان و همچنین اختلال شخصیت مرزی و سوء مصرف الکل ارتباط دارد.
    کلیدواژگان: تجربه خشونت در دوران کودکی، خشونت جسمانی، خشونت روانی، سلامت روان، اختلال شخصیت مرزی، اختلال سوء مصرف الکل
  • دنا عدیلی*، هادی بهرامی احسان، فرهاد شاهی، مهرزاد میرزانیا صفحات 345-350
    زمینه
    سرطان پستان در ایران دومین علت مرگ و میر ناشی از سرطان در بین زنان است.  با توجه به تاثیر این بیماری بر کیفیت زندگی زنان مبتلا،  مساله  این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر کیفیت زندگی این گروه از بیماران می باشد.
    هدف
    این پژوهش با هدف توصیف کیفیت زندگی زنان مبتلا به سرطان پستان تحت شیمی درمانی و بررسی ارتباط آن با ویژگی های جمعیت شناختی و کارکردهای (جسمی، عاطفی، اجتماعی، شناختی و جنسی) افراد مبتلا انجام شده است.
    روش
    روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است. نمونه این پژوهش شامل 116 زن مبتلا به سرطان پستان بوده است. داده ها با روش همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    اختلال در کارکرد اجتماعی (0/01P<) و شدت درد (0/01P<) قوی ترین پیش بینی کننده های کاهش کیفیت زندگی در مبتلایان به سرطان پستان است. همچنین از میان متغیرهای جمعیت شناسی سن، والد بودن، وضعیت اشتغال و تحصیلات با کیفیت زندگی ارتباط معنادار داشت(0/05P<). 
    نتیجه گیری
    بدین معنا حفظ کارکرد و روابط اجتماعی و مدیریت درد بر بهبود کیفیت زندگی این گروه از  بیماران موثر می باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سرطان پستان، کارکرد، نشانه ها، عوامل جمعیت شناسی
  • نرگس زین علی، غلام علی افروز*، مسعود غلام علی لواسانی، سوگند قاسم زاده صفحات 351-362

    زمینه
    براساس تحقیقات، تغییرات دوران نوجوانی می تواند مستعد اختلالات عاطفی و اضطراب و تنیدگی باشد.. مسئله این است، آیا روابط والدین با یکدیگر و با فرزند نوجوان، در کاهش نشانه های اختلالات عاطفی نوجوانان تاثیرگذار است؟
    هدف
    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی برنامه مداخله خانواده محور بر نشانگان اختلالات عاطفی فرزندان نوجوان والدین شاغل بود.
    روش
    روش این پژوهش شبه آزمایشی و از نظر هدف جزو پژوهش های کاربردی، از نوع طرح دو گروهی ناهمسان با پیش آزمون و پس آزمون، با گروه گواه بود و پس از غربالگری اولیه اختلالات عاطفی فرزندان آنان، تعداد30 نفر از والدین شاغل مرتبط با هدف انتخاب و به صورت تصادفی به دوگروه مساوی آزمایشی و گواه، تقسیم و گروه آزمایش طی برنامه مداخله روان شناختی(12جلسه آموزش گروهی، هفته ای یک جلسه و هر جلسه 90 دقیقه) تحت آموزش قرار گرفتند. ابزارهای این پژوهش، پرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی خودساخته (1396)، نیازسنجی و فهرست نشانگان رفتاری کودک آخنباخ(CBCL) (1991) بود. تحلیل داده ها به روش تحلیل کوواریانس چند متغیره از نوع اندازه گیری های مکرر انجام گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد تفاوت معناداری بین گروه آزمایش و گواه وجود دارد(0/05>P).
    نتیجه گیری
    به این معنا که؛ برنامه مداخله روان شناختی خانواده محور، موجب کاهش نشانگان اختلالات عاطفی فرزندان نوجوان والدین شاغل گردید و این نتایج در پیگیری سه ماهه نیز پایدار بود.
    کلیدواژگان: خانواده محور، نشانگان اختلالات عاطفی، والدین شاغل، فرزندان نوجوان
  • سعیده خجسته چترودی* صفحات 363-371
    زمینه
    مطالعات نشان داده است بازی درمانگری در بهبود علائم اختلال فزون کنشی/کمبود توجه نقش دارد.اما مساله پژوهشی این است که آیا می توان با انجام بازی های فکری به کاهش این اختلال کمک کرد.
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر بازی های فکری بر کاهش علایم فزون کنشی  و کمبود توجه در دانش آموزان دوره اول ابتدایی شهر کرمان است.
    روش
    پژوهش حاضر از تحقیقات مداخله ای نیمه آزمایشی و از نوع طرح های پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری دربرگیرنده همه کودکان دوره اول ابتدایی مشکوک به اختلال بیش فعالی ونقص توجه که به مرکز مشاوره  آموزش وپرورش مراجعه کرده اند است و تعداد آنها 155نفر بوده است .حجم نمونه برای مقایسه دو گروه؛ برای هر گروه15 نفر در نظر گرفته شد.نمونه گیری به صورت در دسترس انجام شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد بین دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری مشاهده شد(اختلال بیش فعالی و کبود توجه 12/77در سطح 0/01 اندازه اثر 0/52 در سطح 0/99 برای تکانشگری اندازه اثر 0/42 توان آزمون 0/99 و پرخاشگری 0/39 و توان آزمون 0/99).
    نتیجه گیری
    این به آن معنی است که گروهی که در بازی درمانگری شرکت کرده بودند علائم اختلال فزون کنشی و کمبود توجه در آنها کاهش یافت.
    کلیدواژگان: بازی فکری، بیش فعالی، نقص توجه، تکانشگری، پرخاشگری
  • اکرم قربعلی*، محمدرضا شعیری، محمد غلامی فشارکی صفحات 373-379
    زمینه
    آشفتگی استنتاج به عنوان شکست در تشخیص ماهیت غیرواقعی وسواس ها به علت وجود نوعی استدلال ذهنی تعریف شده و به نظر می رسد ارتباط ویژه ای با اختلال وسواس- ناخودداری داشته باشد. مساله پژوهش حاضر، تعیین ویژگی های روانسنجی نسخه فارسی پرسشنامه بسط یافته آشفتگی استنتاج (ICQ-EV) (2010) است.
    هدف
    هدف از این پژوهش بررسی مقدماتی درستی و قابلیت اعتماد نسخه فارسی ICQ-EV در نمونه غیربالینی بود.
    روش
    در این پژوهش از طرح تحقیقی همبستگی استفاده شد و برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون استفاده گردید. نمونه مورد مطالعه شامل 207 نفر از دانشجویان دانشگاه شاهد بود که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شده بودند. پرسشنامه های پادوآ- نسخه دانشگاه ایالتی واشنگتن (PI-WSUR) (1996) و نشانگان مرضی مزاج و اضطرب (MASQ-D30) (2010) برای بررسی درستی همگرا و پرسشنامه های باورهای وسواسی (OBQ-44) و همجوشی فکر- عمل (TAF) برای بررسی درستی واگرا استفاده شدند. قابلیت اعتماد پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و قابلیت اعتماد بازآزمایی به فاصله دو هفته (0/01>p) محاسبه گردید که نتایج آن حاکی از قابلیت اعتماد مطلوب پرسشنامه بود.
    یافته ها
    رابطه معنادار ICQ-EV با نشانه های وسواس- ناخودداری (0/01>p) از درستی همگرای این پرسشنامه حمایت کرد.
    نتیجه گیری
    همچنین، معناداری این رابطه پس از کنترل متغیرهای شناختی (0/01>p) حاکی از درستی واگرای این پرسشنامه بود.
    کلیدواژگان: آشفتگی استنتاج، نسخه فارسی، ویژگی های روانسنجی
  • امید عیسی نژاد*، الهه علی پور، بنت الهدی کریمی پور صفحات 381-389
    زمینه
    تحقیقات نشان داده که مهمترین عامل دخیل در رفتار متخلفانه بین نوجوانان، پویایی های محیط خانواده است. این عامل به جو روانی درون خانواده اشاره دارد که از رفتارهای سرپرستانه، روابط زناشویی، روابط والد-فرزند و روابط بین اعضای خانواده نشات می گیرد. بنابر همین ضرورت، مقیاس پویای محیط خانواده توسط کیم و کیم (2007) ساخته شد تا پویایی های خانواده که در بروز رفتار مجرمانه در نوجوانان نقش دارند، بسنجد.
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی درستی آزمایی، قابلیت اعتماد و ساختار عاملی این پرسشنامه در نوجوانان بزهکار ایرانی بود.
    روش
    روش پژوهش توصیفی و از نوع تحلیل عاملی بود. نمونه دربرگیرنده 544 دانش آموز شامل 302 دانش آموز عادی و 242 دانش آموز با سابقه بزهکاری بود که از میان تمامی دانش آموزان مقطع دبیرستان به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند و پرسشنامه های پویایی های محیط خانواده (FDE؛ کیم و کیم 2007)، عملکرد خانواده (FAD؛ بیشاپ، اپستین و بالدوین،1980) و نگرش به رفتارهای بزهکاری (فضلی،1389) را تکمیل نمودند. تحلیل عاملی تاییدی (CFA) تطابق فرم فارسی پرسشنامه FDE با ساختار عاملی پیشنهاد شده توسط سازندگان آزمون را تایید نمود. میزان همسانی درونی به دست آمده برای عامل های پرسشنامه به روش آلفای کرونباخ بین 71/0 تا 92/0 بدست آمد که نشانگر کفایت آن برای سطوح عامل های یک پرسشنامه بود.
    یافته ها
    یافته آزمون همبستگی نشان داد که بین ابعاد پرسشنامه پویایی های محیط خانواده (FDE) با نگرش مثبت به بزهکاری رابطه معکوس و با نگرش منفی به بزهکاری رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد (0/01>p). همچنین بین ابعاد پرسشنامه پویایی های محیط خانواده (FDE) با ابعاد پرسشنامه عملکرد خانواده (FAD) رابطه منفی وجود دارد (0/01>p).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر ثبات ساختار عاملی و درستی و قابلیت اعتماد این پرسشنامه را جهت تعیین نقش پویایی های محیط خانواده در بروز رفتار بزهکارانه نوجوانان ایرانی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: مقیاس پویایی محیط خانواده، تحلیل عاملی تاییدی، درستی آزمایی و قابلیت اعتماد
  • ندا یارایی، علی محمد نظری*، کیانوش زهراکار، غلام رضا صرامی صفحات 391-397
    زمینه
    مداخله روانی جنسی ترکیبی و درمان های طبی مسائل جنسی دو مورد از رویکردهاییست که  برای افزایش رضایت جنسی زنان مبتلا به سرطان پستان طراحی شده اند. مساله پژوهش این است که آیا مداخله روانی جنسی به تنهایی می تواند اثربخشی بیشتری در رضایت جنسی داشته باشد؟
    هدف
    هدف بررسی اثربخشی مداخله روان شناختی در مقایسه با درمان طبی بر افزایش رضایت جنسی زنان بهبودیافته از سرطان پستان است.
    روش
    روش انجام پژوهش نیمه آزمایشی با پیش آزمون پس آزمون و دو گروه تجربی و یک گروه گواه و ابزار پژوهش پرسشنامه رضایت جنسی زنان بود. داده ها از طریق تحلیل کواریانس و تحلیل واریانس بررسی  شد.
    یافته ها
    یافته های تحلیل کوواریانس نشان داد میانگین سه گروه مورد مطالعه در زیرمقیاس های اضطراب رابطه ای(0/037=p) و نمره کل رضایت جنسی (0/006=p) از نظر آماری با یکدیگر تفاوت دارند؛ درحالی که میانگین سه گروه مورد مطالعه در سایر زیرمقیاس ها با یکدیگر تفاوت معناداری نداشتند. همچنین، نتایج آزمون تعقیبی نشان داد اضطراب رابطه ای در گروه مداخله بیشتر از گروه درمان طبی کاهش پیدا کرده و نمره کل رضایت جنسی در گروه مداخله بیشتر از گروه طبی افزایش داشته است. تحلیل واریانس انجام شده برای سایر زیرمقیاس ها تفاوت آماری معناداری بین میانگین گروه ها نشان نداد.
    نتیجه گیری
    این به آن معناست که: درمان مداخله روان شناختی موفقیت نسبی بیشتری از درمان طبی در افزایش رضایت جنسی زنان مبتلا به سرطان پستان داشته است.
    کلیدواژگان: مداخله ترکیبی روانی جنسی، درمان طبی، رضایت جنسی، سرطان پستان
  • معصومه زنگی آبادی*، مسعود صادقی، عزتاللهقدم پور صفحات 399-406
    زمینه
    تحقیقات نشان می دهد تجربه هیجان ها در محیط های آموزشی بر خودکارآمدی و پیشرفت تحصیلی یادگیرندگان تاثیر می گذارد. مساله پژوهش این است آیا آموزش این راهبردها به یادگیرندگان اثربخش است؟
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش راهبردهای پردازش هیجان مدار بر هیجان تحصیلی و خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان دختر دوره متوسطه شهر کرمان انجام شد.
    روش
    این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه آزمایش و گروه کنترل است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر کرمان بود که در سال تحصیلی 96-1395 مشغول به تحصیل بودند. حجم نمونه تعداد 30 دانش آموز دختر بود که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند و با گمارش تصادفی به دو گروه آزمایش و گروه کنترل تقسیم شدند. هر دو گروه قبل و بعد از اجرای فرآیند آموزش به مقیاس های هیجان تحصیلی پکران (2006) و خودکارآمدی تحصیلی جینگ و مورگان (1997) پاسخ دادند. به گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای راهبردهای پردازش هیجان مدار آموزش داده شد و گروه کنترل در این مدت آموزشی دریافت نکردند. داده ها با استفاده از روش های آماری نظیر میانگین، انحراف استاندارد و آزمون تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد آموزش راهبردهای پردازش هیجان مدار بر هیجان تحصیلی و خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان دختر شهر کرمان در سطح معناداری 0/01< P  تاثیر دارد.
    نتیجه گیری
    راهبردهای پردازش هیجانی و مخصوصا راهبرد آگاه باعث کاهش احساسات منفی و افزایش احساسات مثبت و رفتار سازگارانه در دانش آموزان دختر با محیط آموزشی می شود.
    کلیدواژگان: راهبردهای پردازش هیجان مدار، هیجان تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی
|
  • Samaneh Fahmideh, Reza Pourhosein*, Masoud Gholamali Lavasani Pages 303-309
    Background
    Mental health is a predictor of life expectancy and one of the indicators life's progress.
    Aims
    The present was carried out in order to investigate the mediating role of ego strength between ego development and mental health.
    Method
    current study is an inferential research. To this end, a sample of 112 students who lives in dormitories of Tehran university (55 girls and 57 boys) were selected through multistage cluster sampling. They were asked to complete 3 tests including: Washington University Sentence Completion Test (WuscT, 1981) to measure ego development, Self-Reporting Questionnaire (SRQ20) to measure mental health, the Strength Questionnaire (ESS, Besharat, 2007).
    Results
    The use of path analysis in Amos application investigating the mentioned mediation, demonstrated That ego strength has a statistically significant mediating effect on ego development and mental health. (Affects the intensity and direction of their relationship).
    Conclusions
    Also, there was a positive significant correlation between ego strength and mental health, while, there was no significant correlation between ego development and mental health.  The higher the level of ego development and ego strength of a person is, the higher his/her mental health would be.
    Keywords: Mental health, Ego strength, Ego development
  • Mohammadali Besharat*, Marjan Hosseinizadeh, Asghar Aghamohammadi Pages 311-321
    Background
    Primary immunodeficiency diseases are among rare genetic illnesses which are a part of the chronic somatic diseases and negatively effect parents and the other family members. The research question is that why some parents of this group of patients have difficulties to adjust to such an stressful situation, while others are easily adjusted.
    Aims
    The main purpose of the present study was to investigate the role of parental affective and cognitive characteristics in predicting levels of their adjustment to their children`s primary immunodeficiency disease.
    Method
    In a correlational study 111 parents (68 mother, 43 father), whose children had been diagnosed with one of the primary immunodeficiency diseases types participated in this research. Participants completed the Adjustment to Illness Scale (AIS; 2001), Positive and Negative Affect Schedule (PANAS; 1988), and Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ; 2006).
    Results
    Both adaptive and maladaptive cognitive emotion regulation strategies as well as negative affects could significantly predict parent’s adjustment to their children's illness (p<.05). The findings did not support the significant relation between positive affect and parent’s adjustment.
    Conclusions
    It can be concluded that cognitive characteristics have a determinate influence on parent’s adjustment to their children's illness.
    Keywords: affect, cognition, emotion regulation, primary immunodeficiency, adjustment
  • Narges Arab Khazaeli*, Mohammad Hatami, Hamidreza Hassanabadi Pages 323-328
    Background
    Anyone suffering from spinal cord injury will face significant changes in almost all aspects of life. Challenges can be very difficult for people with limited personal and environmental resources.
    Aims
    The aims of this study was to apply seven sessions of training  with the coping strategies and quality of life.
    Method
    This semi-experimental study was performed with pretest-posttest design on people with spinal cord injury. 32 subjects were randomly divided into two experimental and control groups of 16 participant. Coping Effectively training was taught to the experimental group during 7 sessions. To examine the results, the Coping Preference Questionnaire (COPE) and the World Health Organization Quality of Life Questionnaire (WHOQOL-BREF) was used. Data were analyzed using 21-spss software and mixed ANOVA.
    Results
    The findings showed that there was no significant difference in the post test of the experimental group compared to the control group in the problem- oriented and emotional- oriented coping strategies and quality of life, but there was a significant reduction in the avoidance coping strategy.
    Conclusions
    To improve the quality of life, there should be long-term interventions designed specifically for these individuals that address more aspects of the lives of people with SCI.
    Keywords: Coping Effectively Training (CET), Spinal Cord Injuries, Coping Strategies, Quality of Life
  • Sara Keshavarz Moqadam, Reza Rostami*, Nima Ghorbani, Abbas Rahiminezhad, Ali Vasheghani Farahani Pages 329-335
    Background
    Heart rate variability (HRV) is an significant index of cardiovascular health and emotion regulation capacity. Cluster B Personality Disorder, Indicatetd the lowest emotion regulation capacity amongst others (Wilberg, 2009).
    Aims
    The purpose of this study was to investigate the effect of excitement induced on all HRV frequncy domains. Although, Personality disorders was considered as moderating variables.
    Method
    The target population of this research consisted of Iranian women and men aged 20 to 40 years whom referred to Binesh psychological clinic. 62 participants were selected through targeted sampling. This was an semi-experimental study. For analysing, mutivariable analyse of covariance, repeatitive measurement with P<0.05 was selected. The research tools included Procomp HRVBiofeedback (2012), excitement emerging movies (Schaefer, 2010), and SWAP-200 Interview (2007).
    Results
    According to the findings, people with cluster B personality disorders showed the most changes in HRV ferquency domains,then cluster B and C in turns, revealed changes (P<0.05 for all groups). According to the results, the worst emotion regulation in cluster B has significant relationship with the worst HRV.
    Conclusions
    Therefore, Emotion regulation as a Psychological factor can be impressive in Cardiovascular Health.
    Keywords: Heart rate Variability, Excitement Induced, Personality Disorders
  • Saeed Pournaghash Tehrani*, Zahra Ghalandarzadeh Pages 337-344
    Background
    Experiencing domestic violence in childhood affects the mental health and social function, alcohol abuse and borderline personality disorder in adulthood.
    Aims
    Objective of the current study is to investigate the relationship between physical and psychological violence with alcohol abuse, borderline personality disorders and also the effect of experiencing violence in childhood on mental health in adulthood.
    Method
    The current study is a descriptive correlative research. To do this, mental health and experiencing domestic violence were assessed using GHQ28 (1972) and Pournaghash Tehrani domestic violence questionnaires (2005), respectively. Subjects included 220 men and women (110 men and 110 women) from Tehran province and were administered the aforementioned questionnaires. Moreover, Mclean Screening Instrument (MSI-BPD) (2003) for Borderline personality disorder and alcohol abuse disorder questionnaire (AUDIT)(1989) were utilized. Collected data was analyzed using SPSS software. Results were presented based on comparison of averages, independent t-test and one way analysis of variance (ANOVA).
    Results
    Results showed that experiences of violence in childhood increase anxiety and social dysfunction based on the type of experienced violence with significance of P<0.01. In addition, results showed a significant correlation between borderline personality and alcohol abuse disorders with different types of violence at P<0.05 level.
    Conclusions
    This means that higher level of experience of domestic violence is related to the reduction of mental health, as well as borderline personality disorder and alcohol abuse.
    Keywords: Experience of violence in childhood, physical violence, psychological violence, mental health, borderline personality disorder, alcohol abuse disorder
  • Dena Adili*, Hadi Bahrami Ehsan, Farhad Shahi, Mehrzad Mirzania Pages 345-350
    Background
    Breast cancer is the second leading cause of cancer death among women in Iran. Considering the effect of this disease on the quality of life of affected women, the issue of this research is to identify the factors affecting the quality of life of this group of patients.
    Aims
    This study was performed to describe quality of life in patients with breast cancer undergoing chemotherapy and its relationship with demographic characteristics and functionalities (physical, emotional, social, Cognitive and sexual) have been done.
    Method
    The research method is descriptive and correlational. The sample included 116 women with breast cancer. Data were analyzed using stepwise regression.
    Results
    Disturbance in social function (P<0.01) and intensity of pain (P<0.01) are the strongest predictors of quality of life in breast cancer patients. Also, there was a significant relationship between demographic variables such as age, parenthood, employment status and education with quality of life (P<0.05).
    Conclusions
    In this sense, preserving function and social relationships and managing pain are effective in improving the quality of life of this group of patients.
    Keywords: Quality of Life, Breast Cancer, Functioning, Symptoms Demographic factors
  • Narges Zainali, Gholamali Afrooz*, Masoud Gholamalilavasani, Sogand Ghasemzadeh Pages 351-362
    Background
    According to research, adolescents' changes can have great effects on adolescents, and they are prone to emotional distress and anxiety. The issue is whether the relationship between the parents with each other and the child is effective in reducing the symptoms of emotional disturbances in adolescents.
    Aims
    The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of familybased psychological intervention program on the affective disorders symptoms in adolescent children with dual career parents
    Method
    The research method is quasiexperimental and technically applied researches such as disparate twogroup design with pre test and posttest, with the control group and after initial screening of affective disorders in adolescent children of dual   career Parents;  A total of 30 parents working, in a governmental organization, with at least one child aged 1116 years and affective disorders symptoms, were selected and randomly divided into two equal experimental and control groups, and the experimental group under the psychological intervention program (consist of 12 sessions of group training 90 minutes each session, once a week). The control group did not receive any interventions during this period. The instruments of this research were Demographic Self-Made Questionnaire (2017), Needs Assessment and Child Behavior Checklist, Achenbach (1991). Data analysis was done by repeated measures MANCOVA.
    Results
    The findings of the study showed that there was a significant difference between the experimental and control group (P<0.05).
    Conclusions
    In this sense، the familybased psychological intervention program, reduced the affective disorders symptoms in adolescent children with dual career parents and these results were sustained in the quarterly followup.
    Keywords: FamilyBased, Affective Disorders Symptoms, Dual Career Parents, Adolescent Children
  • Saeedeh Khojasteh* Pages 363-371
    Background
    Studies have shown that therapeutic games play a role in improving the symptoms of hyperactivity and attention deficit attention disorder. The research issue is whether it can help to reduce the symptoms by performing mental games.
    Aims
    The purpose of this study was to investigate the effect of intellectual games on reduced symptoms of hyperactivity and attention deficit in primary school students in Kerman.
    Method
    The present study is a semi-experimental interventional research and pre-test post-test design with control group. The statistical population consisted of all primary school children who referred to the counseling center and their number was155. The sample size was compared to two groups; each group was considered as 15. Sampling was done as available. Conner's Grading Scale (1969) was used to diagnose hyperactivity disorder and attention deficit. For data analysis, mean, standard deviation and covariance analysis were used.
    Results
    The findings  illustrated showed that there was a significant difference between experimental and control groups.
    Conclusions
    This means that the group that participated in the therapeutic game had fewer symptoms of hyperactivity and attention deficit attention disorder.
    Keywords: Thinking, Hyperactivity, Attention Deficit, Impulsiveness, Aggression
  • Akram Ghorbali*, Mohammadreza Shairi, Mohammad Gholami Fesharaki Pages 373-379
    Background
    Inferential confusion is defined as a failure to recognize the unrealistic nature of obsessions due to a subjective form of reasoning and seems to be particularly relevant to Obsessive-Compulsive Disorder (OCD). The present research question was to determine psychometric properties of the Persian version of the expanded version of the Inferential Confusion Questionnaire (ICQ-EV).
    Aims
    the purpose of this study was to investigate the preliminary validity and reliability of the Persian version of ICQ-EV in a non-clinical sample.
    Method
    Correlation research design applied in this study, and data analyzed using Pearson correlation. The sample consisted of 207 students from Shahed University who were selected by random cluster sampling method. The Padua Inventory- Washington State University Revision (PI-WSUR) and Mood and Anxiety Symptoms Questionnaire (MASQ-D30) were used to examine the convergent validity. The Obsessive Belief Questionnaire (OBQ-44) and Thought-Action Fusion Scale (TAF) were used for Divergent validity.
    Results
    The reliability of the questionnaire was calculated using the Cronbach's alpha coefficient and the test-retest reliability within two weeks (p<0.01), which indicates the desirable reliability of the questionnaire. The significant relationship between ICQ-EV and obsessive-compulsive symptoms (p<0.01) supported the convergent validity of this questionnaire. 
    Conclusions
    The significance of this relationship (p<0.01) after controlling cognitive variables indicated the divergent validity of this questionnaire.
    Keywords: Inferential Confusion, Persian version, psychometric properties
  • Omid Isanejad*, Elahe Alipour, Bentolhoda Karimipour Pages 381-389
    Background
    Previous studies have identified that the most powerful contributor to delinquent behavior among adolescents is the family dynamic environment. Here, family dynamic environment refers to the psychological climate within a family, derived from parenting attitudes, marital relationships, parent–child relationships, and relationships among family members. Thus, Family Dynamic Environment (FDE) scale was developed by Kim and Kim (2007) to assessment of familial dynamics related to delinquency and criminal behavior in adolescents.
    Aims
    The presents study was aimed at examining the validity, reliability, and factor structure of FDE among Iranian juvenile delinquents.
    Method
    The research method was descriptive survey and factor analysis was used. The study sample consisted of 554 students; 302 typical students and 242 students with delinquency backgrounds. They were selected from among all high school students by a cluster random sampling method. They completed Family Dynamic Environment (FDE; Kim & Kim, 2007) scale, Family Assessment Device (FAD; Bishop, Epestine & Baldwin, 1980), and questionnaire of attitude toward delinquent behaviors (Fazli, 2010). Confirmatory factor analysis (CFA) of FDE scale was confirmed according to the factor structure proposed by its developers. The internal consistency of parent-child relationship, paternal parenting attitude, maternal rearing attitude, psychological climate, and family cohesion using Cronbach’s Alpha obtained 0.92, 0.92, 0.86, 0.81 and 0.71 that proved the efficiency of the scale for its factors.
    Results
    The results of correlation showed that the dimensions of FDE scale has a reverse relationship with positive attitude toward delinquency, and has a positive significant relationship with negative attitude toward delinquency (p<0.01). Moreover, there was a negative significant relationship between the dimensions of FDE scale and Family Assessment Device (FAD) (p<0.01). The results of the present study showed that the factor structure, validity, and reliability of FDE scale are acceptable to determine the role of family dynamic environment in development of delinquent behaviors among Iranian adolescents.
    Conclusions
    This scale can be applied by mental health researchers and professionals who are looking for developing measurement tools and more appropriate cultural interventions for the adolescents in Iranian culture.
    Keywords: family dynamic environment scale, confirmatory factor analysis, validity, reliability
  • Neda Yaraei, Alimohammad Nazary*, Kiayanoush Zahrakar, Gholamreza Sarami Pages 391-397
    Background
    Combined psychosexual intervention and medical treatment are two approaches that have designed for increasing sexual satisfaction in breast cancer patients. Question of this study is: could psychosexual intervention be more effective in sexual satisfaction alone?
    Aims
    This study aimed to show combined psychosexual intervention is more effective than medical treatment in sexual satisfaction of breast cancer survivors.
    Method
    Method of this research was semi experimental with pre and posttest and two experimental and one control group and research tool was sexual satisfaction scale of women. Analysis of covariate and ANOVA was used for analysis.
    Results
    Results showed average of three groups was different in Relationship anxiety sub scale (P=0.037) and total Sexual satisfaction score (P=0.006) while other sub scales were not different. Post hoc test showed that relationship anxiety was reduced in psychosexual intervention group compared with medical group and total sexual satisfaction scale was improved in psychosexual intervention group compared with medical group. Other sub scales were not different.
    Conclusions
    It means that: breast cancer survivors could relatively benefit more from psychosexual intervention than medical intervention.
    Keywords: psychosexual combined intervention, medical treatment, sexual satisfaction, breast cancer
  • Masoumeh Zangi Abadi*, Masoud Sadeghi, Ezatollah Ghadampour Pages 399-406
    Background
    Research shows that the experience of excitement in educational environments affects the self-efficacy and academic achievement of learners. The research question is whether teaching these strategies to learners is effective?
    Aims
    The purpose of this study was to investigate the effect of teaching emotional processing strategies on academic emotion and academic self-efficacy among high school female students in Kerman.
    Method
    This research is applied in terms of its purpose and in terms of how to collect semi-experimental semi-experimental data with a pseudo-pretest, post-test, experimental and control group. The statistical population of this study includes all female students of secondary school in Kerman, who are studying in the school year 2012-2012. A sample size based on the type of research was conducted on 30 female students selected by multistage cluster random sampling. They were randomly assigned to experimental and control groups and both groups were divided into two groups before and after the training process. Peakan's academic emotional Scale (2006) and academic self-efficacy Jing and Morgan (1997) responded. The experimental group was trained in 8 sessions of 90 minutes of emotional processing strategies and the control group did not receive any training during this training period. Data were analyzed using statistical methods such as mean, standard deviation and covariance analysis.
    Results
    The results showed that training emotional processing strategies on academic emotion and academic self-efficacy of female students of Kerman had a significant level of significance (P<0.01).
    Conclusions
    Emotional processing strategies and especially informed strategies reduce negative emotions and increase positive emotions and adaptive behavior among female students with the educational environment.
    Keywords: Emotional Processing Strategies, Academic Excitement, Academic Self-Efficacy